Cursus inhoud
Introductie.
Wat voeren we onze trouwe viervoeter? De keuze is reuze...
0/1
Soorten voeding.
Welke soorten voeding zijn er?
0/2
Snacks.
Wil je de hond af en toe een snackje geven?
0/3
Puppy, junior, adult en senior.
Onze hond gaat door diverse levensfases. In iedere fase heeft de hond een andere voedingsbehoefte.
0/4
Wat mag een hond absoluut niet eten? En zijn er alternatieven?
Mee eten wat de pot schaft. Is dat wel zo goed voor jouw hond?
0/2
Wat eten we vandaag?
Over les

Hieronder zien jullie slechts een kleine selectie van gevaarlijke voedingsstoffen, in de les bespreken we er veel meer.

-Chocolade: echt giftig voor je hond!
Wellicht is dit algemeen bekend, maar deze moet altijd bovenaan de lijst staan. Chocolade is namelijk erg giftig voor je hond! Hoe donkerder de chocolade is, des te giftiger. Als je zelf lekker zit te snoepen, deel het dus nooit met je hond. En laat het zeker niet rondslingeren. Mocht het wel gebeuren, dan kan je hond gaan hijgen, trillen, onrustig worden, koorts krijgen en uiteindelijk zelfs overlijden.

-Bieslook, prei, knoflook, uien, sjalot
Deze voedingsmiddelen horen natuurlijk allemaal bij dezelfde categorie en zijn allemaal ingrediënten die je hond écht niet mag eten. Zowel rauw als bereid is dit giftig voor je hond (en trouwens nóg giftiger voor je kat!). Je trouwe viervoeter kan last krijgen van bloedarmoede, sloomheid, overgeven, diarree, versnelde hartslag en snellere ademhaling.

-Champignons
Mocht je hond per ongeluk een champignon eten die bij het bakken op de grond is gevallen, dan is er nog geen reden tot paniek. Maar geef je hond niet zomaar een handje champignons; en zeker geen rauwe. Deze zijn voor honden namelijk zeer moeilijk te verteren. Hierdoor kan hij ziek worden en last van zijn maag en darmen krijgen.

-Druiven, rozijnen en krenten
Dit wist je misschien al wel. Druiven, rozijnen en krenten mogen honden écht niet eten. Een enkele druif zal je hond wel overleven, maar meerdere druiven (of rozijnen en krenten) kunnen extreem giftig zijn. Je hond kan gaan overgeven, diarree krijgen, slap worden en zelfs nierfalen krijgen. Daar merk je misschien niet meteen wat van, maar kan ook later pas op komen zetten.

-Macadamianoten
Ook deze lekkere nootjes mag jouw hond niet eten. Het is niet helemaal bekend welke stof erin zit die niet goed voor je hond is, maar het is wel zeker dat één nootje al voldoende kan zijn om een kleine hond ziek te maken. Je hond kan dan last krijgen van spierzwakte, trillen, stijfheid, overgeven, oververhitting en bleke slijmvliezen.

-Xylitol
Dit is een zoetstof die je veel terugvindt in light producten. Een bekend voorbeeld is peperkoek. Een ongelukkig kruimeltje is natuurlijk niet erg, maar meer kan zorgen voor een levensgevaarlijke daling van het bloedsuikergehalte. Te allen tijde voorkomen, dus!